torsdag den 9. januar 2014

Film: The Wolf of Wall Street

Igår var jeg med Kia til forpremiere på The Wolf of Wall Street, som er Martin Scorseses nyeste film. Scorsese er kendt for sin evne til at vise menneskets værste sider, og samtidig få publikum til at føle sympati for en usympatisk hovedperson. Ligeledes holder Scorsese ofte fast i den samme skuespiller i flere årtier, og The Wolf of Wall Street er således Dicaprio og Scorseses femte film sammen på 11 år (Inden det var Scorseses wonderchild ingen andre en Robert De Niro). 


Jordan Belfort er ung og 'hæderlig' da han ankommer på Wall Street med en drøm om at tjene penge og ændre verden. Han bliver ansat i et stort mæglerfirma, og møder kort efter sin mentor, Mark Hanna (Matthew Mcconaughey - som ikke er nøgen nok i den her film). Hanna fortæller Belfort at succes på Wall Street ikke så svært at opnå; næh du skal såmænd bare tage stoffer, kneppe løs og onanere minimum to gange om dagen. 

Der går ikke lang tid før Belfort er rigtig god til sit job, men firmaet fyrer ham efter et børskrak. 

Han er nu tilbage ved nulpunktet, og finder et job i et lille firma, der tjener deres penge på lidt mere lyssky forretninger. Det giver ham en idé, og kort efter ser Stratton Oakmont dagens lys.
Belforts firma vokser med lynets hast, og hans livsstil ligeså. Belfort befinder sig i en konstant rus, og han bliver mere og mere skruppelløs: The Wolf of Wall Street er født. 

Leonardo Dicaprio spiller Jordan Belfort, et røvhul af dimensioner. Jordan Belfort er en virkelig person, der i 80'erne og 90'erne tjente millioner på lyssky børsforretninger, og efterlod konkurser og tvangsauktioner i sit kølvand; og han kunne ikke være mere ligeglad. 

Jonah Hill ses i rollen som Belforts forretningspartner, og han gør det fremragende. Han er ucharmerende, ulækker, uetisk og ubehagelig - han passer med andre ord perfekt ind på Wall Street. 


Filmen er så dekadent, utrolig, urealistisk og langt ude at man har svært ved at tro på det. men det er sandt - i hvert fald hvis du spørger den virkelige Jordan Belfort. Men kan man stole på en mand, der har tjent millioner på at lyve? Ingen ved det. Men Scorsese dækker sig ind, ved at lade voiceoveren modsige sig selv, og afsløre tidligere løgne. Fortælleren er utroværdig, men historien er blevet bekræftet af mange andre (som sjovt nok også har tjent millioner på at lyve). Der kastes med dværge, der dyrkes gruppesex på et privatfly, der kastes med penge, der tages umenneskelige mængder stoffer, der bruges skattely og der leves 30 liv på 3 timer. 


Belforts (tidligere) liv er mere end hvad nogle mennesker nogensinde kunne forestille sig. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det hele er sandt, jeg vil blot bide mærke i at der ikke er særlig mange der har prøvet at modbevise hans historie. 

Filmen har mødt en del kritik. Særligt fordi den ikke viser Belforts ofre; men det er en kritik jeg ikke forstår. Det ligger implicit i hele fortællingen, at Belfort ødelægger manges liv; han siger det endda selv. Filmen er Belforts historie og ikke hans ofres.

Scorsese forsøger ikke at fremstille Belfort synderligt sympatisk; faktisk gør han ham en smule til grin, for kan man være så stort et røvhul? Ja, men.. 

 Nok er han et røvhul, men han er det med stil. 

Det er en lang film, og den kunne sikkert have været kortere. Men Scorsese er kendt for sine lange film, og med en historie så vild, kan jeg godt forstå han ikke har gjort enkelte scener kortere, selvom han sagtens kunne. 


Se den hvis du kan lide Scorsese og Dicaprios samarbejde. Se den hvis du kunne lide Wall Street og Boiler Room. Se den hvis du vil opleve en livsstil så dekadent, at du knap kan forestille dig det. Se den (seriøst, den er for vild). 


4 kommentarer:

 1. Se den hvis: du kan lide DiCaprio. Det er hvertfald derfor jeg gerne vil se den ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah ja! Det er også en rigtig god grund - glæd dig :)

   Slet
 2. Hvem er den fine dame på det sidste billede?
  Sounds awesome btw.

  SvarSlet
 3. @Frost: Det er Margot Robbie, hun spille Dicaprios anden kone i filmen - hun er også ret awesome ;p

  SvarSlet