søndag den 15. december 2013

Film: La vie d'Adéle chapitres 1 & 2

Som glad og meget aktivt medlem af Biografklub Danmark, har jeg i år også købt plus medlemskabet. Det giver halv pris på tre franske film, udover filmene i basis pakken. Franskmændene er åndsvagt gode til at lave film, og de laver ikke de typiske Hollywood film. De laver ikke film man bare lige smider på en fredag aften, de laver film man tænker over, og tit ikke helt forstår. De laver film der gang på gang vinder den ene internationale pris efter den. De laver film man ikke glemmer.

Jeg tror det bliver det samme med La vie d'Adele for mig. Den gjorde et stort indtryk på mig, og jeg kan læse mig frem til, at anmelderne har det på samme måde - men sådan er det jo altid (eller næsten altid) med vinderen af Guldpalmen.

La vie d'Adéle handler om (wait for it...) Adéle. Hun går i 2.g på gymnasiet, og lever et liv som så mange andre teenagere fyldt med sladder, gruppepres, drenge og hemmeligheder; men hun føler sig ikke godt tilpas, noget mangler eller er helt forkert.

Kort tid efter møder hun den lidt ældre kunststuderende Emma. Adéle bliver betaget af Emma og forelsker sig hurtigt i hende. Emma gengælder hendes følelser, og deres liv sammen begynder.

Filmen strækker sig over flere år, faktisk er jeg ikke helt sikker på hvor mange. Således er Adéle pludselig skolelærer, og Emma er færdiguddannet, ligesom det pludselig bliver klart, mens du ser filmen, at der er sket et spring i tid på 1-2 år. Det er ikke noget der er forvirrende, eller ødelæggende for filmen, faktisk er det en styrke - for nogle begivenheder er bare ikke vigtige for resten af Adéles liv, eller også er det ikke så meget handlingen, men konsekvensen der er vigtig - og så er det konsekvensen vi får at se, ikke handlingen der ligger forud.

Filmen handler om livet, om dets op- og nedture, om de små tings vigtighed og om de små detaljer. Den handler om hvordan man gennem livet balancerer mellem liv og død, engagement og dovenskab, folks forventninger til dig og dine egne ønsker, og vigtigst af alt; mellem kærlighed og lyst - og om vi nogensinde lærer at adskille de to.


Jeg mener filmen er fantastisk. Der er ikke noget Hollywood over den, for livet er ikke 'Hollywood'. Filmen afdækker alle detaljerne, og pynter ikke på noget. Alt bliver vist som det er, alle ucharmerende sider er med; alt er grimt. 

Adéle er pisse ucharmerende i starten, hun spiser vildt grimt, hun føler sig utilpas i lidt stramme bukser, og hun er ikke gudesmuk når hun græder, hun er som alle os andre, med snot i hele fjæset, mascara over det hele, og mærkelige grimasser; så det er det vi ser. 

Filmen skjuler ikke noget, overhovedet. Du ser alt, og filmen bliver derfor ret (okay meget) grafisk. Du er vidne til en lang (LANG), detaljeret og beskidt sexscene (faktisk mange af dem), alt vises og alt skal nærstuderes - så du skal ikke i biografen med din mor, det kunne godt blive akavet. 

Det eneste minus jeg kan komme på, er at den er lidt lang - lige knap tre timer, og i en film der 'bare' handler om livet, og ikke gør brug af alle mulige mærkelige plot-tricks, så kan det godt blive lidt langt en gang imellem - men hver en detalje er vigtig, så hver en detalje skal med. 

Se den hvis du vil se årets Palme D'or vinder. Se den hvis du vil se skuespil i verdensklasse. Se den hvis du har læst 'Blue is the warmest color' - den graphic novel som filmen er baseret på. Se den hvis du vil se en film uden så meget pis. Se den hvis du vil se en ærlig historie. 

2 kommentarer:

 1. Og jeg tænker at man gå ud af biografen en smule vådere end da man gik derind. Hvad? Jeg må godt sige grimme ting, du snakker om buske ;)

  -Kamille

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk ikke - rigtig/ærlig og detaljeret sex er ikke særlig pirrende at se på. Det er netop 'bare' sex, som egentlig kun er pirrende mellem de involverede parter, som i virkeligheden. Der er ikke noget der er opstillet, og vinklerne er ikke altid videre flatterende. Tænk Ross og Rachel der bliver chokerede over, hvor grimt sex egentlig er, da de ser dem selv på bånd ;)

   Slet