søndag den 17. november 2013

Hvad kan du så blive når du bliver stor?

Ikke en skid faktisk. 

Ej, men det er et spørgsmål jeg bliver stillet cirka fem gange ugentligt. Folk forstår ikke helt det der med at læse en humanistisk uddannelse, og de forstår da slet ikke at man ikke vil være gymnasielærer; For det er da det eneste man kan, er det ikke? 

Dagens Danmark har meget svært ved at forstå alt andet end en økonomi, kommunikations, professions eller faglært uddannelse (generalisering, I know, men det er næsten rigtigt). Mange tror at min uddannelse er et hyggestudie, eller spild af tid. 

Så lad mig lige skære det ud i pap. Jeg er faktisk ikke uddannet til en skid, når jeg er færdig. Det er ikke engang løgn. Litteraturvidenskab er ikke rettet mod noget specifikt, overhovedet. Faktisk er jeg selv lidt i tvivl om, hvad jeg kan og ikke kan. Men det er netop det der er fordelen ved min uddannelse. 

En gammel underviser sagde engang "Tillykke med at være kommet ind på litteraturvidenskab, en uddannelse I ikke kan bruge til en skid." (Jeg stod med en flok meget nervøse russere bagefter).
Han uddybede det ikke, det måtte jeg jo så gøre.

Litteraturvidenskab er ikke bare bøger. Det er en helvedes masse analyseredskaber, teorier, -ismer og så videre, der bedst læres via litteraturen. De her redskaber kan bruges på mange forskellige ting, alt efter hvad du specialiserer dig indenfor, eller hvor du er i praktik og lignende.

Vi har dækket litteraturen fra antikken og frem til nu, det har vi gjort via litteraturen (obviously), men vi har også været nødsaget til at sætte os ind i den historiske samtid for perioderne, og sætte os ind i andre kulturelle aspekter.
Sådan er det i alle vores fag. Man kan derfor sige, og det er blevet sagt, at litteraturvidenskab er en allround uddannelse. Du lærer sådan set en lille smule af det hele, og du kan så vælge at specialisere dig indenfor noget af det, eller noget helt andet.

Mange cand.mag.litt sidder som konsulenter (et job der ville være perfekt for mig) i forskellige virksomheder, fordi de har formået at bruge analyseredskaberne til noget andet end bøgerne. Nogen er på forlag, nogen er i forskellige kulturelle institutioner, nogen er forfattere, nogen er på universitetet; kort sagt: Vi er over det hele, og du må bare leve med det.

For at læse litteraturvidenskab er det nødvendigt med en stor kærlighed til bøgerne, men det er ikke nødvendigvis det du ender med at arbejde med.

Det hele handler om hvilke valgfag du tager, hvor du tager i praktik (hvis du gør det), og om du nosser dig sammen til at tage noget frivilligt arbejde med bare en lille smule relevans for dit studie (med mindre du er kommet ind i Kbh, så kan du være så heldig at finde et relevant lønnet job, det sker sjældent i Odense).

Sagt på en anden måde, så kan du faktisk det hele (næsten, eller indenfor kulturelle institutioner og lignende) med en cand.mag.litt, hvis bare du gider og du gør dig umage.

Og så gider jeg altså ikke høre mere brok. Basta. 


16 kommentarer:

 1. Nøj hvor jeg kender det. Jeg får altid den der om bibliotekar... Men hvordan skal jeg begynde at forklare, når jeg ikke engang selv kender svaret? Mulighederne er uendelige.

  SvarSlet
  Svar
  1. To infinity and beyond! Verden er åben, det skal man åbenbart lære alle andre :)

   Slet
 2. Jeg læser selv sociologi, og får også alt for tit spørgsmålet "Jamen, hvad bliver du så?". Folk har svært ved at forstå, at man vælger en uddannelse, hvor man ikke "bliver" noget bestemt bagefter. Det er dybt frustrerende at skulle forklare og forsvare sit studievalg hele tiden.

  www.kunsanne.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke alle der er interesseret i en professionsbachelor, og det er åbenbart svært at forstå.

   Slet
 3. <3 Det her indlæg er genialt. Genialt, siger jeg!

  SvarSlet
 4. HA! Jeg er vild med det.
  Sidder selv som studerende på informationsvidenskab og enten spørger folk hvad det er studiet overhovedet handler om eller så spørger de hvad dælan jeg så kan blive når eg er færdig. Mit svar plejer at være: ALT. ligesom alle andre. Verden er skide åben. Også for dem med noget humanistisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan hvad man vil! Sådan er det, og det må folk acceptere :)

   Slet
 5. Det er sjovt, da jeg droppede journaliststudiet fordi det gjorde mig led og ked, var der maaaange der sagde; 'jamen du kan jo bruge uddannelsen til så maaaange forskellige ting, du behøver jo ikke blive klassisk journalist!!'. Og som du så fint påpeger er der en del uddannelser, man kan bruge til mange forskellige ting, så hvorfor i al verden skulle jeg dog spilde 4 år af mit liv på at gå rundt og være ked af det, når jeg nu kan finde en anden uddannelse, som måske vil gøre mig glad både mens jeg læser, og også bagefter?

  HVORFOR går alle så skide meget op i, at man skal vide præcis hvad det er, man gerne vil være, når man bliver stor. (ville gerne indsætte en række-tunge-lyd, men hvordan staves det??)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror det staves: Prrprrprr (+ savl). Man skal være glad for det man laver, også selvom andre folk ikke forstår det!

   Slet
 6. Som cand.merc. studerende på CBS skulle man tro at der er en specifik profession der ligger og venter derude, men nej det er der heller ikke. Jeg ved godt at det er "business"-verdenen jeg nok ender hos, men nærmere indsnævring er jeg sq ikke helt nået endnu...
  Jeg er den første i familien der er nået længere end studenterhuen (med undtagelse af min kusine med en professionsbachelor), og det er derfor meget svært at forklare de fleste derhjemme, at jeg ikke har en specifik profession, når jeg engang står med beviset i hånden. Jeg bliver cand.merc - "Ja men hvad kan du så?" Øh alt muligt. Jeg har givet op og sagt til min mor at jeg kan blive konsulent - for det er en så flyvsk og intetsigende titel som noget kan være, men så kan hun da sige det til hendes venner om ikke andet. Suk.

  Det her var bare for at sige, at det ikke kun er humanister der står med denne problemstilling. Folk der læser på CBS og som virker til at have deres shit together kan stå med samme problemstilling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det er så træls! Jeg kan selvfølgelig kun tale ud fra et humanistisk synspunkt, men det er (lidt) rart at vide, at vi er flere der står med det problem :) Tak for input!

   Slet
 7. Du rammer pointen lige i øjet som altid! Så stærkt!

  SvarSlet
 8. Haps! Prrprrprrprrprr + savl.
  Sad lige og var lidt hvad-fanden-skal-jeg-nu-sige-når-de-spørger-IGEN midt i min Litvid (Litteraturvidenskab)-fase (5. semester plus-minus). I may quote you some day.

  Og så så man lige mig blive fastlæser og få et comeback efter årevis på Blogger.
  Tak for indlægget, selvom det er flere måneder gammelt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Glad to be of service! Citér løs for filan :)

   Slet