torsdag den 20. juni 2013

Politically Correct Bedtime Stories, James Finn Garner


Jeg har længe ville læse denne bog. Første gang jeg hørte om den, var vist i et interview med Stephen Fry (min personlige Gud). 

James Finn Garner startede med at udgive nogle af historierne fra bogen i Playboy Magazine - ja, Playboy Magazine (det er altså ikke løgn, når din kæreste hævder at han læser bladet for de gode artikler).
De blev en stor succes, og det blev aftalt at udgive en bog med flere historier. 

Bogen skal ses som en satirisk, ironisk og humoristisk kommentar til grupper som 1 Million Moms og lignende. Grupper som slår ned på alt og alle, og kalder alt for politisk ukorrekt, og taler om barnets tarv, uden at handle efter det. Grupper som vil ændre alt, for at "beskytte" børnene. 

James Finn Garner har derfor taget nogle af de klassiske eventyr, og skrevet dem om så de nu er "politisk korrekte". 
Dette gør han ved at understrege, i hver eneste historie, at det ikke er et udtryk for mandschauvinisme når kvinden fejer gulvet, men i de her historier, er det bare fordi de lige havde tid. Kvinden klæder sig ikke udfordrende, og det er slet ikke udseendet det handler om, ligeledes får dyrene deres femten minutters berømmelse, for eksempel da ulven i Rødhætte, får lov til at slå jægeren ihjel; for han skal ikke komme her og tro at Rødhætte og bedstemoderen ikke kan klare sig selv.
Bogen fortsætter i dette spor. Den er underholdende og det er en sjov og anderledes kommentar på al den snak om politisk korrekthed. Jeg giver ham ret, det er et problem, og vi pakker vores børn ind i vat. Men jeg synes kun det er første halvdel af hans bog der fungerer. I første halvdel er han sjov, ironisk og satirisk uden at blive for meget. Det lykkes ham at kommentere på emnet, men med et glimt i øjet.
I anden halvdel derimod, prøver han alt for meget. Det er tydeligt at han bare forsøger at være sjov, og det falder helt til jorden. Jeg var stadig underholdt, men mest af hans skrivestil og komiske forsøg på at være "skide sjov". 

Jeg var underholdt, og bogen gør også det den skal. Læs første halvdel, for at få en humoristisk kommentar på politisk korrekthed. Læs anden halvdel for at krumme tæer og grine af forfatteren. 

2 kommentarer:

  1. hahaha, det lyder virkelig sjovt - både første og anden halvdel :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er skam også meget sjov - det er bare som om, at forfatteren glemmer at han også skal sige noget, og ikke bare være "falde på halen af grin" sjov :)

      Slet