torsdag den 21. februar 2013

The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ, Philip Pullman


For en lille uges tid siden blev jeg færdig med denne lille perle. The Good Man Jesus and The Scoundrel Christ, af Philip Pullman. 

Philip Pullman står også bag fantasy trilogien His Dark materials (Det Gyldne Kompas).

Manden er erklæret ateist, og er bedst kendt for sine evner inden for fantasy. Det virker måske netop derfor en smule mærkeligt, at det så er ham der genskriver historien om Jesus. Men kun indtil du ser bagsiden.   


Philip Pullman gendigter den velkendte historie om Jesus. Han gør det ikke på en kritisk "jeg-hader-al-religion" måde. Desuden er Pullman ikke så indædt ateist, at han hader al religion. Han mener bare, at hvis folk skal have lov til at tro på hvad de vil, så skal han også have lov til at stille spørgsmålstegn ved den tro. (Og det har han vel i for sig ret i). 

I denne historie gendigter han som sagt historien om Jesus. Han efterlader os med en masse nye spørgsmål til kristendommen. Og han giver et nyt spin på en allerede velkendt historie. 

I denne historie har Jesus nemlig en tvillingebror, Christ (Kristus). Jesus er en karismatisk, charmerende mand, han er den fødte leder. Christ er en smule misundelig på hele denne misere, han er ikke lige så vellidt (kun af sin mor), og han er faktisk også bekymret for sin brors sikkerhed.
Christ går så vidt, at han udspionerer sin bror og hans følgere (apostle), og rapporterer til andre mennesker. Om han rapportere til romerne, præsterne eller nogen helt andre, bliver aldrig helt bekræftet. Men Christ er i hvert fald en af hovedkræfterne bag Jesus' død - også selvom det nok ikke var hans mening. 
(I kender alle historien om Jesus, så det gør vel ikke noget, at jeg afslører slutningen?). 

Jesus Kristus er altså to personer. Den gode mand Jesus, og skurken Kristus. Hvordan det helt præcis hænger sammen, må i dog selv læse jer til. Det er en god bog, og hvis i kan lide His Dark Materials så kan i også lide den her. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar