mandag den 23. april 2012

MUST READ: Extremely Loud and Incredibly Close

Igår aftes vendte jeg den sidste fantastiske side, i en helt igennem fantastisk bog!

Extremely Loud and Incredibly Close, af Jonathan Safran Foer.

Jeg har grædt, grint, bandet og råbt sammen med hovedpersonen. Jeg har været chokeret og forarget sammen med hovedpersonen. Jeg har til tider følt at jeg var hovedpersonen.
Jonathan Safran Foer skriver så eminent, medrivende og indlevende, at man ikke kan undgå at føle man er Oskar Schell - en af de bedste og mest gennemførte hovedpersoner/fortællere i nyere tid.

Bogen er fyldt med sprogblomster i verdensklasse. Men det mest fantastiske er det univers forfatteren får skabt, et univers han skaber gennem Oskar, en autistisk dreng på 10-12 år, der har mistet sin far da World Trade Centret blev angrebet.

Oskar finder en nøgle i hans fars skab to år efter han døde. Oskar er overbevist om at dette er en nøgle der vil føre ham tættere på sin far. Men jo længere han kommer på rejsen, jo længere væk fra sin far, føler han sig.

Oskar er en meget sammensat hovedperson, han kan have lange enetaler om alt og intet, men han giver altid mening. Underligt nok.

Sideløbende følger vi Oskars farmor og udlejeren, deres historie fortælles i brevform - og den er mindst ligeså fantastisk.

På sin rejse møder Oskar et hav af mennesker, alle med efternavnet Black, alle bosiddende i New York. Deres historier fortælles også, ikke lige så medrivende, men de er mindst lige så vigtige.

Forfatteren eksperimenterer meget i bogen.
Et eksempel er da en af personerne er i gang med at skrive et brev, men han er ved at løbe tør for papir og plads, han skriver derfor mindre og mere kompakt, til sidst skriver han oven i det andet, og man kan ikke forstå noget - men det virker og giver mening.
Ligeledes kan en af personerne ikke tale, men han vælger at bruge telefonen alligevel, han taster derfor det han vil sige, og hvis man bruger en T9 ordbog (engelsk) for at tjekke op, så giver det hele mening.

Bogen er gennemført, bogen er fantastisk, bogen er en af de absolut bedste jeg nogensinde har læst.

Det er en bog ALLE burde læse. Nej vent. Det er en bog ALLE SKAL læse.

Køb bogen her.Ingen kommentarer:

Send en kommentar